Portret van dirigent Hebe de Champeaux

Hebe de Champeaux

Hebe is een Nederlands/Amerikaanse dirigent, mezzosopraan en violiste. Ze begon op 4-jarige leeftijd met viool spelen. Ze heeft haar vioolstudie Bachelor of Music cum laude afgerond aan de San Francisco State University, waar ze uitgebreid instructie kreeg in kamermuziek van het Alexander String Quartet.

Daarna behaalde ze haar Master of Music orkestdirectie aan de Indiana University in Bloomington en een Bachelor of Music in koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze studeerde orkestdirectie bij Imre Pallo, Thomas Baldner, Yair Samet en koordirectie bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Later studeerde ze ook zang bij Hein Meens, Pierre Mak, James McCray, Esther Linssen, Capucine Chiaudani en Ira Siff. Ze werd aan de Indiana University benoemd tot Graduate Assistent Conductor voor het IU Opera Theater seizoen 2004-2005. Ze heeft daarnaast masterclasses directie gevolgd bij Kurt Masur, Jorma Panula, Boris Hinchev, Colin Metters alsmede vocale workshops oude muziek met Rebecca Stewart, Adrian van der Spoel en Gabriel Garrido. In 2007was ze de winnares van de Jury’s Prize tijdens de Bela Bartok International Opera Conducting Competition en in 2009 ontving ze een eervolle vermelding van de Taki Concordia Conducting Fellowship voor vrouwelijke dirigenten.

Hebe was gastdirigent/violist bij het Romanian Opera House in Cluj bij de productie van Piazzolla’s tango opera Maria de Buenos Aires in 2008, nadat ze eerder in 2006 dezelfde productie in Bloomington met haar eigen ensemble, ExArt, had uitgevoerd. In Nederland dirigeerde ze het Promenade Orkest, Continuo Rotterdam en Florilegium Musicum in samenwerking met veschillende groot oratoriumkoren. In het buitenland dirigeerde ze het St. Petersburg State Academic Orchestra tijdens een masterclass en uitvoering van Mahler’s 5e symfonie en de Bulgaarse Staats Opera tijdens een masterclass en voorstelling van Puccini’s Madame Butterfly.

Hebe is sinds 2010 werkzaam in Nederland. Onder haar leiding staan nu het Leiden English Choir, Kamerkoor Decamerone, Audite Nova Kamerkoor, Sonante Symfonieorkest, en vanaf het najaar 2018, het Autunno Strijkensemble en het Apeldoorns Symfonieorkest. Ze zingt ook mee met het ZED kamerkoor en Studium Chorale. Hebe is ook als docent actief en heeft daarbij o.a. masterclasses directieverzorgd bij Bureau Huismuziek en in het Muziekpakhuis in Amsterdam. Hebe geeft tijdens de zomermaanden zang workshops bij Buitenkunst.